Eczeem: Droge, Jeukende Huid Helpen
Eczeem (bijvoorbeeld atopisch eczeem) uit zich in droge, schilferige en rode plekken die intens kunnen jeuken. Krabben verergert het alleen maar, maar niet krabben vergt ijzeren discipline. De huid is bij eczeem vaak beschadigd: de beschermende barrière is aangetast, waardoor irritanten makkelijker binnendringen en vocht ontsnapt. Hier biedt arganolie dubbele hulp: het herstelt de barrière én verzacht de ontstoken huid.
Arganolie bij Eczeem: Waarom het Werkt
-
Barrièreherstel: Zoals eerder genoemd is arganolie rijk aan linolzuur, wat helpt ceramiden in de huid aan te vulle. Bij eczeem zijn die ceramiden vaak lager, waardoor de huid droog en kwetsbaar is. Arganolie sluit als het ware de gaten in de huidbarrière, waardoor vocht wordt vastgehouden en irritaties buiten blijven. In een studie werd zelfs gezien dat orale inname van arganolie de huid vochtiger maakt – dat effect zien we topicaal ook.
-
Jeukstilling & kalmering: De vitamine E en polyfenolen in arganolie verminderen ontstekin. Veel eczeemgebruikers rapporteren minder roodheid en vooral minder jeuk wanneer ze arganolie op hun plekken smeren. Het haalt die scherpe randjes van de jeuk af, waardoor je minder de neiging hebt te krabben – en dat bevordert genezing.
-
Diepe voeding: Eczeemhuid “lekt” vocht, dus hydratatie is key. Arganolie dringt diep door en hydrateert urenlang. Anders dan waterige lotions, die snel verdampen, blijft de olie een beschermend laagje vormen. Tegelijk is het laagje ademend, wat belangrijk is om de huid niet te verstikken.
-
Geen irriterende ingrediënten: Een groot voordeel: pure arganolie heeft geen conserveermiddelen, parfum of andere synthetica. Eczeemhuid reageert vaak op die toevoegingen. Met arganolie weet je precies wat je smeert – één ingrediënt uit de natuur. Dit minimaliseert de kans op allergische reacties of prikken.
Tips voor Gebruik bij Eczeem
Direct na het douchen/baden smeren: Net als bij droge huid, eczeemplekken insmeren na contact met water. Bij voorkeur in bad gaan met een scheutje arganolie in het water (en niet te heet water). Daarna de huid deppend drogen en royaal arganolie aanbrengen op de vochtige eczeemplekken en ook eromheen. Dit sluit het water in de huid op en verzacht meteen.
Lichte deppende bewegingen: Wrijf niet te hard over actieve eczeemplekken. Beter is om de olie deppend of al strijkend aan te brengen, om de huid niet verder mechanisch te irriteren.
Katoenen kleding: Na insmeren kun je bij nattende eczeemplekken een katoenen doek of kledingstuk dragen. Arganolie maakt geen vlekken die er niet uitwassen, dus wees niet bang je kleding te beschadigen. Katoen laat de huid ademen en zorgt dat de olie langer op de plek blijft zonder aan je beddengoed te komen bijvoorbeeld.
Aanvullen waar nodig: Bij hevig eczeem kun je arganolie ook in combinatie gebruiken met door de arts voorgeschreven zalf (zoals corticosteroïden). Bijvoorbeeld: eerst de hormoonzalf dun aanbrengen, even laten intrekken, en een uur later arganolie erbovenop voor vocht en barrière. Overleg dit eventueel met je dermatoloog. In milde fases kun je soms dankzij arganolie het gebruik van hormoonzalf verminderen (maar bouw altijd in overleg af).
Mpariz Arganolie – Vertrouwd bij Gevoelige Huid
-
Allergeenvrij geproduceerd: Onze arganolie wordt geperst en gefilterd in een omgeving waar op zuiverheid gelet wordt. Geen sporen van pinda’s of andere noten; dit is belangrijk omdat mensen met eczeem vaak meerdere allergieën hebben. Mpariz arganolie is zo puur als het maar kan, en geschikt bevonden voor zelfs zeer gevoelige huidjes (baby’s!).
-
Veel eczeem-klantjes geholpen: We krijgen regelmatig feedback van ouders die onze arganolie bij hun kindjes met eczeem gebruiken, of van volwassenen die na alles te hebben geprobeerd eindelijk verlichting vonden in deze olie. Die ervaringen delen we in blogs en reviews – het geeft hoop dat een simpel product zoveel kan doen.
-
Zachte prijs in gebruik: Chronische aandoeningen kosten al genoeg stress en geld. We bieden bundels zodat je tegen gereduceerde prijs meerdere flesjes kunt aanschaffen – wel zo fijn als je grotere oppervlakken (bijv. armen, benen) dagelijks moet insmeren. We willen dat je niet zuinig hóeft te doen met smeren; smeer zoveel als nodig, wij zorgen voor een goede deal.
-
Deskundig advies: Naast ons product geven we tips (zoals hierboven) over lifestyle: lauw douchen, katoen dragen, etc. Mpariz is meer dan een productverkoper – we staan achter een holistische aanpak voor huidzorg. In onze FAQ’s en nieuwsbrief vind je veel kennis om eczeem onder controle te houden.
Gun Je Huid Rust
Die eindeloze jeuk en rode vlekken hoeven je leven niet te bepalen. Voeg de kalmerende werking van Mpariz arganolie toe aan je dagelijkse routine en merk het verschil. Van dreumes tot volwassene, zóveel mensen met eczeem gingen je voor in het vinden van natuurlijke verlichting. Probeer het zelf: bestel onze pure arganolie hier of kies een voordeelpakket voor het hele gezin. Een zachtere, minder geïrriteerde huid is binnen handbereik.
Veelgestelde Vragen
Kan arganolie mijn eczeem genezen?
Eczeem is een complexe aandoening met een genetische en immunologische component. Arganolie geneest eczeem niet permanent – er is helaas geen totale “genezing” voor eczeem bekend. Wat het wél doet is symptomen beheersen: het kan flare-ups minder hevig maken, de tussenpozen langer, en het ongemak veel minder. Sommige gebruikers ervaren lange periodes van rust in hun eczeem door consequent smeren, maar het blijft belangrijk triggers te vermijden en evt. medicatie te volgen. Zie arganolie als een krachtige, natuurlijke therapiemiddel om jouw eczeem onder controle te houden.
Is arganolie ook goed bij andere vormen van huiduitslag of jeuk?
Jazeker, niet alleen eczeem. Bijvoorbeeld bij psoriasis, netelroos, of gewoon onverklaarde jeuk kan arganolie de huid kalmeren. Bij insectenbeten neemt het de roodheid en jeuk weg. Het is eigenlijk een universeel verzachtend middel. Uiteraard, bij ernstige huidaandoeningen of infecties altijd ook arts raadplegen. Maar als ondersteuning of voor dagelijkse jeuk is het een van de vriendelijkste oplossingen die je kunt kiezen.
Hoe snel merk ik verbetering van jeuk met arganolie?
Vaak vrijwel direct. Zodra je de olie aanbrengt voel je verlichting van de droogte en trekkerigheid, en daarmee zakt de jeuk binnen minuten af. De roodheid heeft wat langer nodig, maar na een dag of wat zie je die ook verminderen. Als je eczeemplek geïnfecteerd was (gelige korstjes), moet je mogelijk eerst die infectie behandelen; arganolie is niet bedoeld als antibioticum. Maar voor doorsnee eczeemplekken: binnen een paar dagen tot een week kun je duidelijk rustiger huid zien.
Kan ik arganolie ook preventief gebruiken op plekken waar ik vaak eczeem krijg?
Absoluut! Sterker nog, dat is een slimme strategie. Bijvoorbeeld als je weet dat in de winter je onderbenen altijd eczeem krijgen, begin dan in het najaar al die dagelijks met arganolie in te smeren. Je houdt de huid dan sterk en soepel, waardoor de kans op een eczeemuitbraak flink kleiner wordt. Preventief smeren op “zwakke plekken” – denk knieholtes, elleboogplooien, handen – is aan te raden. Veel mensen met chronisch eczeem hebben zo hun ‘trouble spots’ en door die trouw te verzorgen kun je flare-ups soms helemaal voorkomen.